Wat is de griep

Heeft u last van een droge hoest, spierpijn, koorts en/of hoofdpijn? Dan heeft u een grote kans op griep. Normaal gesproken wanneer u thuis in bed uitziekt zullen alle symtomen afnemen na enkele dagen, dit is meestal na ongeveer 3 a 4 dagen. Mocht u na deze dagen nog niet beter zijn is het aan te raden om eens langs uw huisarts te gaan. De griep is bij een gezond persoon onschuldig, alleen bij ouderen en mensen met minder weerstand kan de griep ernistigere gevolgen hebben. Voor deze mensen is dan ook een griepprik die vaak jaarlijks word gegeven. Maar ook gezonde personen kunnen de griepprik ophalen alleen zitten hier dan wel vaak kosten aan verbonden.

Influenza is de officiele benaming van de griep. Dit komt doordat de griep word veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus word vaak verwart met het verkoudheid virus omdat sommige kleine symtomen zoals verkoudheid en lichte koorts hierbij voorkomen maar het influenzavirus bevat veel meer symtomen en kan zelfs dodelijk zijn bij de verschillende risico groepen. De tijd wanneer de griep het meeste voorkomt is in de winter en herfst, per jaar krijgen dan ook in deze periode ongeveer 800.000 Nederlands hiermee te maken en is er vaak sprake van een griepepidemie.

Zoals verteld is de griep een seizoensgebonden virus dat in Nederland voornamelijk in de winter voorkomt. De griep komt voor over de hele wereld eens in de zoveel jaar is er dan ook een wereldwijde griepepidemie. Dit word ook wel een pandemie genoemt. Bij mensen kennen we 2 type griep virussen namelijk het influenzavirus A en influenzavirus B. Het influenzavirus C is beter bekend als het verkoudheid virus die voornamelijk bij kinderen voorkomt.

Normaal gesproken houd het lichaam geen blijvende schade over aan een griep en vind het lichaam zelf de oplossing om van de griep af te komen. Het helpt daarbij uiteraard om goed uit te zieken. Zoals beschreven kan de griep wel blijvende schade en zelfs dodelijke gevolgen hebben bij de verschillende risico groepen. Deze krijgen dan ook vaak een griep prik voorgeschreven. Meer informatie hierover vind u uiteraard bij uw huisarts of apotheek.

Meer informatie