Symptomen van griep

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met het influenzavirus. Kenmerken en symptomen van de griep zijn:
- Een acuut begin: je kan van de ene op de andere dag ziek worden zonder daarvoor al te veel klachten te hebben gehad.
- Luchtwegklachten: je kan verschillende klachten wat betreft de luchtwegen krijgen. Je kan dan denken aan hoesten, niezen, keelpijn, neusverkoudheid en pijn op de borst door pijn achter het bortsbeen.
- Algemene symptomen: verder horen er klachten van algehele malaise bij. Deze klachten ontstaan omdat het afweersysteem bezig is om het virus af te breken. Hieronder verstaan we symptomen als plotselinge koorts en koude rillingen, gewrichtspijn, hoofdpijn, moeheid, minder eetlust en spierpijn.
Opvallend is vaak dat koorts het eerste verschijnsel van een griep is terwijl je verder nog nergens last van hebt. Griep symptomen

Wanneer mensen gezond zijn en een goed afweersysteem hebben zal een griep vanzelf overgaan. Dit geldt alleen als je alleen met het influenzavirus besmet bent en dus geen infectie met een bacterie erbij hebt gekregen. Wanneer het om een gewone pure griep gaat is het zo dat wanneer de koorts gedurende 2 tot 6 dagen gedaald is, je binnen 1 tot 3 weken weer volledig hersteld bent.

De griep word verwekt door onder andere

De griep wordt dus veroorzaakt door een influenzavirus. Er zijn echter verschillende soorten influenzavirussen. Er zijn drie typen virussen bekend:
- Influenza-A-virussen: die zijn oorspronkelijk afkomstig van vogels
- Influenza-B-virussen: deze komen over het algemeen alleen bij de mens voor
- Influenza-C-virussen: deze komen over het algemeen ook alleen bij de mens voor, maar zijn niet vaak de oorzaak.
Virussen zijn opgebouwd uit hemagglutinine (H) en neuraminidase (N). Beiden zijn eiwitten die aan de buitenkant van een virus zitten en er onder andere voor zorgen dat het virus zich in het lichaam van de mens aan cellen kan vasthechten en weer kan loslaten. Er zijn verschillende vormen van virussen mogelijk die ieder een eigen naam krijgen. Dit gebeurt in de notatie van H1N1 (Mexicaanse griep), H2N2 (vogelgriep), H3N2 (huidige griep), H5N1 (vogelgriep), enzovoorts. Doordat de H en de N in de loop van jaren kan veranderen ontstaan er nieuwe virussen. Op deze manier zijn er veel verschillende soorten influenzavirussen mogelijk. Ieder jaar moet daarom gekeken worden wel virus verwacht wordt, omdat daar dan een vaccinatie voor gemaakt moet worden. Op dit moment is dat nog steeds H3N2 en H1N1. Wanneer er plotseling zo´┐Żn verandering van H en N plaatsvindt, ontstaat er een nieuw virus waarop de wereld niet gerekend heeft. Dit leidt dan vaak, net als bij de Mexicaanse griep, tot een wereldwijde epidemie, ook wel een pandemie genoemd. Het vaccin wordt dus altijd gemaakt tegen virussen waarvan men vermoedt dat deze het jaar daarna zal toeslaan. Wanneer dit plotseling verandert zal dat vaccin dus mogelijk minder werkzaam zijn en lopen meer mensen het risico om ziek te worden.

Meer informatie